top of page
pieterlinsen

Intermittent Fasting: De magie van timing voor een supergezond lichaam!

Updated: Sep 30, 2023

Inleiding

Welkom in de wereld van intermittent fasting, waarbij het niet gaat om wat je eet, maar wanneer je eet. Stel je voor dat je je metabolisme een turbo-boost kunt geven en ondertussen die droom van een gezond lichaam kunt verwezenlijken. Dit is waar intermittent fasting in het spel komt. Laten we een duik nemen in deze spannende reis van eten, vasten en de gezondheidsvoordelen die ermee gepaard gaan.




Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een eetpatroon met een twist. Het draait om afwisselende periodes van vasten en eten. Je wisselt tussen tijdsblokken waarin je niet eet (dit is de periode waarin je dus vast) en tijdsblokken waarin je wel eet. Het is een soort gezonde adempauze voor je spijsvertering. En het mooie daarvan? Intermittent fasting kan helpen bij gewichtsbeheer, insulinegevoeligheid verbeteren, je energieniveau een boost geven en nog veel meer (hier komen we later nog uitgebreider terug). Kortom, een slimme eetstrategie voor een gezonder lichaam! 🍽✨



Hoe pas je intermittent fasting toe?

Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting toe te passen, maar laten we twee populaire routines bekijken:

  1. De 16/8 Modus: Dit is als een heerlijke slowfox. Vast 16 uur per dag en eet binnen een 8-uur durend venster. Je kunt bijvoorbeeld vasten van 20:00 uur tot 12:00 uur en dan eten van 12:00 uur tot 20:00 uur. Dit komt voor de meesten goed uit omdat je enkel je ontbijt moet overslaan.

  2. De 5:2 Shuffle: Vijf dagen per week eet je normaal, en de andere twee dagen beperk je je calorie-inname tot bijvoorbeeld 500-600 calorieën (normaal ligt dit tussen de 1500-2000 calorieën per dag).

Om echt effect te hebben moet je minstens 16 uur vasten waarbij je niets eet en enkel water, thee of zwarte koffie drinkt, dus zonder zoetstoffen of melk.


De voordelen van intermittent fasting

Laten we eens kijken op welke vlakken intermittent fasting je gezondheid een boost geeft:

1. Gewichtsbeheer

Bye bye buikje! Intermittent fasting kan een geweldige manier zijn als het gaat om gewichtsbeheer. Het helpt bij het verminderen van het aantal calorieën dat je gedurende de dag binnenkrijgt, waardoor het gemakkelijker wordt om een gezond gewicht te behouden. Hallo sixpack dus!

2. Verbeterde Insulinegevoeligheid

Intermittent fasting kan de insulinegevoeligheid verbeteren, waardoor het een nuttig hulpmiddel kan zijn bij de behandeling en preventie van diabetes type 2. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig toepassen van intermittent fasting kan helpen bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en insulinerespons.

3. Verhoogde Energie en Focus

Intermittent fasting kan je energieniveaus een boost geven, je concentratie verbeteren en je mentale helderheid vergroten. Het is alsof je je hersenen een espresso geeft (zonder de bijwerkingen).

4. Celherstel en Vernieuwing

Tijdens de vastenperiodes wordt je lichaam een meester in het opruimen van beschadigde cellen en het starten van reparatieprocessen. Het is als een mini-lenteschoonmaak voor je cellen.

5. Neurologische Voordelen en Bescherming tegen Neurodegeneratieve Ziekten

Intermittent fasting kan neuroplasticiteit bevorderen en bescherming bieden tegen neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Onderzoek wijst op de potentiële neuroprotectieve effecten van intermittent fasting.

6. Verbetering van Cardiovasculaire Gezondheid

Intermittent fasting kan een positief effect hebben op factoren die verband houden met hart- en vaatziekten, zoals te hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte en ontstekingen. Een studie in The British Journal of Diabetes & Vascular Disease laat zien dat vasten kan bijdragen aan een verbetering van de cardiovasculaire risicofactoren.




Hoe zit het nu met Intermittent Fasting en Sporten?

Je denkt misschien: "dit kan toch nooit gezond zijn als ik ook nog eens moet sporten" of "ik heb meer energie nodig als ik sport". Deze uitspraken kloppen NIET! Intermittent fasting heeft zeer veel positieve invloeden op onze spieren en sportprestaties. (Let wel: bij langdurige sporten die langer als 1,5 uur duren zal je wel extra koolhydraten moeten innemen om op hetzelfde niveau te kunnen blijven presteren). Laten we nu eens kijken welke invloed dit heeft op spierprestaties en op spierherstel:



1. Verbeterde spierprestaties

Aanpassing aan vetverbranding:

Tijdens periodes van vasten wordt het lichaam gedwongen om alternatieve energiebronnen te gebruiken, zoals vetten. Dit kan leiden tot een betere aanpassing aan het gebruik van vet als brandstof, vooral tijdens duursporten. Het lichaam leert efficiënter vetten te mobiliseren en te gebruiken, wat de uithoudingsvermogenprestaties ten goede kan komen.


Verhoogde groeihormoonproductie:

Intermittent fasting kan de afgifte van menselijk groeihormoon (HGH) stimuleren, wat essentieel is voor spiergroei, herstel en metabolisme. HGH bevordert de eiwitsynthese en kan het lichaam helpen bij het behoud van spiermassa en het herstellen van beschadigd spierweefsel na intensieve training.


Bescherming tegen spierafbraak:

Onderzoek suggereert dat vasten het lichaam kan helpen bij het verminderen van spierafbraak door het verhogen van de niveaus van bepaalde beschermende moleculen. Dit kan een positief effect hebben op de spierprestaties en helpen bij het behoud van spiermassa tijdens periodes van vasten.


1. Verbeterd Spierherstel

Stimulering van autofagie:

Tijdens de vastenperiodes kan autofagie worden gestimuleerd, een proces waarbij het lichaam beschadigde cellen en celcomponenten opruimt en recyclet. Dit proces kan helpen bij het verwijderen van beschadigde eiwitten en celstructuren, wat het spierherstel kan versnellen en spierweefselgezondheid kan bevorderen.


Verhoogde aanmaak van antioxidanten:

Intermittent fasting kan leiden tot een toename van de aanmaak van antioxidanten in het lichaam. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die tijdens intense training worden geproduceerd en verminderen zo de spier- en weefselschade, waardoor het herstel wordt verbeterd.


Hormonale optimalisatie:

Tijdens vastenperiodes vinden hormonale verschuivingen plaats die het spierherstel kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld, tijdens het vasten neemt de aanmaak van groeihormonen toe, wat het herstel van spieren kan versnellen en de regeneratie van spierweefsel kan ondersteunen.



Conclusie:

In een wereld waarin gezondheid een prioriteit is geworden, is intermittent fasting als een heldere ster aan de hemel van gezonde eetpatronen. Als je dus op zoek bent naar een benadering van voeding die niet draait om strenge diëten maar eerder om een slimme timing, dan is intermittent fasting iets om te overwegen. Het is niet alleen een trend, het is een levensstijl die je gezondheid op een positieve manier kan beïnvloeden.


Dus, waar wacht je nog op? Waag je aan deze reis van vasten en eten op een slimme manier, en laat het een van de puzzelstukjes zijn die bijdragen aan jouw gezonde levensstijl. Geef jezelf de kans om te bloeien, om gezonder te zijn, en om te stralen als nooit tevoren. Happy fasting! 🌟🌿

Zit je met vragen rond dit onderwerp of wil je beginnen met intermittent fasting maar weet je niet goed hoe? Aarzel dan niet om me te contacteren!

Disclaimer: Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl. Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.




Bron: Hawley, J. A., & Leckey, J. J. (2015). Carbohydrate Dependence During Prolonged, Intense Endurance Exercise. Sports Medicine, 45(5), 5-12. Link naar artikel

Bron: Hartman, M. L., Veldhuis, J. D., Johnson, M. L., Lee, M. M., Alberti, K. G., Samojlik, E., & Thorner, M. O. (1992). Augmented growth hormone (GH) secretory burst frequency and amplitude mediate enhanced GH secretion during a two-day fast in normal men. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 74(4), 757-765. Link naar artikel

Bron: Heilbronn, L. K., Smith, S. R., Martin, C. K., Anton, S. D., & Ravussin, E. (2005). Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. Obesity, 13(9), 1828-1835. Link naar artikel

Bron: Mizushima, N., & Komatsu, M. (2011). Autophagy: renovation of cells and tissues. Cell, 147(4), 728-741. Link naar artikel

Bron: Faris, M. A., Kacimi, S., Al-Kurd, R. A., Fararjeh, M. A., Bustanji, Y. K., Mohammad, M. K., & Salem, M. L. (2012). Intermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and immune cells in healthy subjects. Nutrition Research, 32(12), 947-955. Link naar artikel

Bron: Aksungar, F. B., Topkaya, A. E., & Akyildiz, M. (2007). Interleukin-6, C-reactive protein and biochemical parameters during prolonged intermittent fasting. Annals of Nutrition and Metabolism, 51(1), 88-95. Link naar artikel


50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page