Heb jij ook wel eens last van een knakkende kaak?
Onder kaakgewricht klachten (ook wel het temperomandibulair gewricht genoemd) verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken of het kaakgewricht en de spieren hiervan.
1) Heb jij soms last van een knak tijdens het openen?
Even een beetje anatomie als inleiding: Tussen het kaakbeen en de schedel (die het samen het kaakgewricht vormen) zit een discus. Deze discus fungeert ongeveer zoals een meniscus in de knie en vangt de schokken op tussen de 2 beenderen wanneer deze bewegen (zie fig 2). Deze discus zit vast aan de achterzijde van het kaakgewricht (schedel) met een ligament. Wat gebeurd er nu als je de mond opent? Bij een normale werking gaat het kaakbeen roteren en naar voor bewegen, de discus gaat deze beweging volgen zodat er een optimale krachtoverdracht is.
Fig 2
Maar WAT is nu die vervelende knak bij het openen van de kaak dan?
Wanneer je ligament intern verstoord is (door trauma, stress, overbelasting,...) gaat deze bij de opening van de kaak voorbij het kaakbeen schieten (middelste foto fig 3 en middelste foto fig 4). Dit gebeurd zeer snel en geeft een voel-en hoorbare knak en dit zowel bij het openen als sluiten. Dus een knak is niet meer als het over de "rand" schieten van de discus. Het is dus niet dat dit het geluid het bewegen van bot op bot weergeeft, dit zou eerder een knarsend geluid geven.
Je kaak kan soms ook blokkeren (dit wordt weergegeven in fig 4 onderzijde). In deze situatie kan de discus die naar voren geschoten is niet meer terug bewegen.
De knak is maar deels te behandelen, we kunnen de spieren rondom je kaakgewricht op ontspanning brengen en eventueel de verstoring van de mobiliteit van je kaakgewricht beïnvloeden. Dit kan verlichting en daling in frequentie van de knak geven maar meestal gaat deze niet volledig weg.
Fig 3
Het "goede" nieuws voor mensen met een knak: het ligament gaat naar verloop van tijd steeds losser komen te zitten waardoor deze permanent voor het kaakbot gaat blijven zitten. Hierdoor zal de knak er niet meer zijn. Deze mensen hebben wel iets meer kans op artrose van het kaakgewricht maar dit betekent niet dat ze pijn gaan krijgen!
Fig 4
2) Heb jij 's ochtends pijn of eerder doorheen de dag?
Er kan eerst een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende tijden wanneer je pijn hebt.
- Wanneer je 's ochtends pijn hebt dan zal dit waarschijnlijk komen omdat je 's nachts klemgedrag (bruxisme) vertoont in je slaap. Dit klemgedrag 's nachts kunnen wij als kinesist niet echt verhelpen, we kunnen wel de pijn doen afnemen. Wetenschappelijke literatuur zegt dat wanneer je een bitje indoet je de eerste 2 weken minder klemgedrag vertoont. Dit kan genoeg zijn om van je pijn af te geraken.
- Wanneer je meer en meer pijn krijgt aan de kaak doorheen de dag terwijl je praat of eet dan kan dit duiden op overbelasting van de kaakspieren of problemen aan het kaakgewricht. Dus hoe meer je de kaak gebruikt des te meer pijn ga je krijgen. Zo kan bijvoorbeeld te veel kauwgom kauwen ervoor zorgen dat deze spieren overbelasten en dus pijn gaan doen, een aanrader is dus om niet te veel kauwgom te kauwen! ;)
Hierbij zullen we als kinesist nagaan vanwaar deze pijn precies afkomstig is (overbelasting, klemmen, te vaak te ver openen,...).
3) Heb jij hoofdpijn tijdens of na het eten/...?
Het is ook belangrijk even stil te staan bij de uitstralingspijnen die kunnen voortkomen uit de spieren of kaakgewricht.
Er zijn veel spieren die uitstralingspijnen geven naar verschillende plaatsen op het gezicht (zie fig 5). Deze pijnen zijn makkelijk te verhelpen door manuele technieken en/of dry needling.
Fig 5
bronnen foto's: disney aladin, doctor stock, Dear doctor inc., alila medical media, triggerpoints.net
Commentaires